Haluaisitko pienen, söpön, hellittävän lemmikin vai tiettyä rotua olevan komean koiran päivittäiseksi lenkkikaveriksi? Hyviä mietteitä, joihin sisältyy kuitenkin iso vastuu tulevan lemmikin oikeasta hoidosta ja kohtelusta. Mitä asioita tulevan lemmikinomistajan kannattaisi ottaa huomioon ennen lemmikin hankintaa? Mietitäänpä asiaa hieman tarkemmin.

Viime aikoina verkossa, ihmisten keskusteluissa ja lehdissä on kuulunut paljon tietoa lemmikkien hankkimisesta. Maailmanlaajuinen Covid 19 -pandemia on siirtänyt ihmisiä etätyöhön ja lomautuksiin, joten ihmisille on jäänyt enemmän vapaa-aikaa. Työssään ennen niin aktiiviset ihmiset ovat käytännössä yhtäkkiä sellaisen tilanteen keskellä, johon he eivät ennalta tienneet joutuvansa. Lisääntynyt vapaa-aika on saanut ihmiset miettimään erilaisia harrastuksia ja etenkin hankkimaan uutta sisältöä elämään lemmikkien merkeissä. Jotkut ihmiset ovat myöntäneet suoraan, etteivät ennen ole edes ajatelleet lemmikin hankkimista ja omistamista, mutta nyt siihen on hyvä tilaisuus.

Uudessa elämäntilanteessa yksittäiseltä ihmiseltä jää helposti huomioimatta lemmikin tuoma vastuu. Miten lemmikkiä hoidetaan? Minkälaista ruokaa lemmikille pitäisi tarjota? Mitä sairauksia tulevalle lemmikille voi vuosien vieriessä tulla ja kuinka vanhaksi lemmikki korkeintaan elää? Onko minulla varaa lemmikin tuomiin kustannuksiin, kuten ruokaan, puhtauteen ja mahdollisiin lääkärikäynteihin?

Olenko lemmikkini arvoinen?

Tällä hetkellä jylläävä Covid 19 -pandemia on jossakin vaiheessa ohi, ja elämä palaa hitaasti entiselleen. Kuinka käy pikaisesti hankitun lemmikin? Harrastaminen elpyy, työtä ei ehkä tehdä enää etänä, ravintolat ja teatterit aukeavat – miten etenee omistajan ja lemmikin suhde? Maailmanlaajuisesti uutiset hylätyistä lemmikeistä löytöeläintaloissa lisääntyvät koko ajan. Mitä varten lemmikki alun perin siis hankittiin? Summa summarum – ihminen osaa pahimmillaan olla itsekäs. Arjen palatessa hiljalleen entiselleen rakkaiden lemmikkien tarpeet pysyvät aina ennallaan. Eläin tarvitsee ruokaa, liikuntaa ja huolenpitoa, mutta myös säännöllistä sosiaalisuutta ja ennen kaikkea omistajan tarjoamaa hellyyttä, suojaa ja huolenpitoa.

Suomessa on paljon kissoja, koiria, marsuja, pupuja, hevosia ja monia muita lemmikkejä. Suomessa on myös lemmikkien omistajia, jotka rakastavat ja huolehtivat lemmikistään todella hyvin. Koko ajan on kuitenkin tilanteita, joissa ei huomioida tarpeeksi tosielämän tuomia reaaliteetteja lemmikin ja omistajan kannalta katsottuna. Lemmikinomistajan asumismuoto, perhetilanne, taloudellinen tilanne ja terveys ovat asioita, joihin tulisi perehtyä tarkasti ennen lemmikin hankkimista. Milloinkaan ei turhaan korosteta tarkkaa vuoropuhelua itsensä kanssa.